Koronakonkurssit – turvaa yrityksesi kassavirta

Kun koronapandemia iski maailmaan, ekonomistit ennustivat jopa maailmanlaajuista konkurssiaaltoa, joka kaataisi yrityksiä kaikissa maissa. Pahimmillaan maksukyvyttömyyksien ennustettiin lisääntyvän jopa yli 30 prosentilla.
Timo Nisumaa
Timo Nisumaa 
vakuutusmeklari

Minne konkurssiaalto jäi?

Suurin ansio siitä, ettei ennustettua konkurssiaaltoa tullutkaan, lankeaa valtioiden hyvin nopeasti liikkeelle polkaisemille tukitoimille.

Niin perintä- kuin konkurssilainsäädäntöön on tehty kaikissa maissa paljon väliaikaisia muutoksia. Nämä muutokset ovat vaikeuttaneet perintätoimia sekä estäneet velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin koronan aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Tämän lisäksi hallitukset ympäri maailman ovat antaneet suoraa tai epäsuoraa tukea koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneille toimialoille. Nämä tukitoimenpiteet ovat helpottaneet merkittävästi yritysten selviytymistä pahimman epidemiatilanteen yli.

Katso myös: Vakuutusmeklarin valintaopas

Valtioiden korona-tukitoimet päättymässä

Määräaikaiset lainsäädännön muutokset ja valtioiden tukitoimet ovat nyt päättyneet. Myös pankkien myöntämät lainojen lyhennysvapaat alkavat olla käytetty ja verottajan myöntämät maksujen lykkäykset päättyneet. 

Monet yritykset ovat tilanteessa, jossa liikevaihto ei ole vieläkään palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Yrityksen lainojen korot, lyhennykset sekä muut kiinteät kulut on kuitenkin maksettava normaalisti. Tämä tulee aiheuttamaan monelle yritykselle suuria vaikeuksia.

Korona vaikuttaa talouteen pitkään

Yritysten lopettamiset ovat jo lisääntyneet monessa maassa, myös meillä Suomessa. Luultavasti moni yritys joutuu hakeutumaan yrityssaneeraukseen tai lopettamaan toimintansa konkurssin kautta.

Luottovakuutusyhtiöiden ekonomistit ennustavatkin maksukyvyttömyyksien nousevan yli vuoden 2019 tason maailmanlaajuisesti.

Vaikka rokotukset ovat käynnissä ja talouksia jo avataan monissa maissa, koronapandemia ei ole vielä ohi. Koronaviruksen deltavariantin leviäminen voi kiihdyttää tartuntamäärät uudelleen nousuun. Tämä taas johtaa rajoitusten palauttamiseen, mikä hankaloittaa monien yritysten tilannetta.

Yhteenvetona voi varmasti todeta, että maailmantalous on nyt todella epävarma ja riskit äärimmäisen korkealla.

Varaudu luottovakuutuksella

Yksi keinoista varautua epävarmuuksiin ja hallita oman liiketoiminnan riskejä on luottovakuutus. Luottovakuutus suojaa yrityksesi tasetta, tulosta ja kassavirtaa yllättävien luottotappioiden aiheuttamilta menetyksiltä.

Luottovakuutus otetaan kattamaan luottotappioita. Vakuutus korvaa, jos asiakkaasi ei pysty maksamaan laskuaan.

Luottovakuutuksia käytetään edelleen Suomessa verrattain vähän (pdf), vaikka todella suuri osa yrityksistä voisi hyötyä niistä merkittävästi.

Tärkeimmät syyt turvautua luottovakuutukseen ovat:

1. Luottovakuutusturva varmistaa yrityksesi liiketoiminnan jatkuvuuden

Jokainen yritys, joka myy tavaroita tai palveluita luotolla, altistuu luottoriskeille ja asiakkaiden luottotappioille. Luottotappio heikentää yrityksen taloudellista tilaa ja kannattavuutta sekä syö kassavirtaa.

Luottovakuutuksella voit siirtää luottoriskit vakuutusyhtiön kannettavaksi ja varmistaa, etteivät luottotappiot pysty vahingoittamaan yritystäsi.

2. Parempia luottopäätöksiä laajemman tiedon perusteella

Luottovakuutus tukee ja parantaa yrityksesi luotonhallintaa ja -valvontaa. Yrityksesi saa pääsyn vakuutusyhtiöiden todella suuriin yritystiedostoihin. Apunasi on myös luottovakuuttajien erikoisasiantuntemus yritysten taloudellisen tilan analysoinnissa ja arvioinnissa.

Nämä kaksi seikkaa auttavat yritystäsi tekemään merkittävästi parempia luottopäätöksiä. Luotonhallinta ja perintä voidaan myös halutessasi ulkoistaa vakuutusyhtiölle.

3. Paremmat rahoituksen ehdot pankista

Pankit ja rahoituslaitokset tunnustavat luottovakuutuksen arvon luottoriskienhallinnan työkaluna. Tämä parantaa käyttöpääoman rahoitusmahdollisuuksia.

Käytännössä yrityksesi voi saada paremmat ehdot, kun pankki voi käyttää luottovakuutusta rahoituksen vakuutena. Pankki tai muu rahoittaja voidaan merkitä vakuutukseen korvauksensaajaksi eli vakuutuskorvaus maksettaisiin vahinkotapauksessa suoraan rahoittajalle.

4. Parempi kilpailuasema verrattuna kilpailijoihin

Yrityksesi kilpailuasema paranee, kun pystyt luottovakuutuksen avulla tarjoamaan nykyisille ja uusille asiakkaillesi myyntiä avoimella tililuotolla remburssin tai muun turvatun maksutavan sijaan.

Tämä korostuu koronan aiheuttaman epävarmuuden aikana, kun haetaan uusia markkina-asemia.

5. Myynnin kasvattaminen turvallisesti

Luottovakuutus tukee myyntisi kasvua. Erityisen hyvin se toimii, kun laajennetaan uusille markkinoille, tai kun yrityksesi tarvitsee myöntää korkeampia luottorajoja kuin sisäiset ohjeet suosittavat.

Luottovakuutusta voidaan myös käyttää löytämään juuri niitä asiakkaita ja markkinoita, joille voit turvallisesti myydä avoimella luotolla. Näin myyntisi kasvaa turvallisesti.

6. Mielenrauha yrityksen johdolle ja sidosryhmille (corporate governance)

Luottovakuutus tukee ja vahvistaa luotonhallinnan parhaita käytäntöjä ja tukee yrityksen hyvää hallintotapaa.

Se antaa yrityksen johdolle, tavarantoimittajille sekä muille sidosryhmille ja rahoittajille mielenrauhaa suojaamalla heitä äkillisiltä yllättäviltä riskeiltä.

Kokeneet asiantuntijamme auttavat mielellään luottovakuutuksiin perehtymisessä sekä niiden hankinnassa. Teemme luottovakuutuksen hankinnasta ja hoidosta yksinkertaista ja helppoa.

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.