Yritysvakuutusten kilpailutus ei aina kannata - asiantuntijat kertovat miksi

Vakuutusten kilpailuttaminen on olennainen osa menestyvän yrityksen riskien­hallintaa ja taloudellista suunnittelua. Sen avulla voi optimoida vakuutus­turvaa ja saavuttaa merkittäviä säästöjä. Kilpailutus on kuitenkin aina tärkeää tehdä harkiten ja vastuullisesti, jotta vältetään mahdolliset virheet ja suden­kuopat. Vakuutusmeklarimme kertovat tässä artikkelissa, millaisia uhkia liian tiheään tai väärin tehtyyn kilpailutukseen liittyy.

Timo Laakso
Timo Laakso 
Senior Account Executive
Tapani Toppi
Tapani Toppi 
vakuutusmeklari

Yrityksen vakuutusten kilpailuttaminen vaatii aikaa ja erityisosaamista. Usein on suositeltavaa turvautua kokeneen ja asiantuntevan vakuutusmeklarin apuun, jolla on syvällinen ymmärrys vakuutusmarkkinoista, vakuutusten hinnoittelusta sekä riskienhallinnan ja vahinkotilastojen merkityksestä kokonaisuuteen. Meklari pystyy tunnistamaan kilpailutuksen kannalta olennaiset asiat ja osaa esitellä asiakkaan tarpeet mahdollisimman hyvässä valossa vakuutusyhtiöille.

Liian tiheä kilpailutus voi tuoda ongelmia

Vakuutusmeklarimarkkinoilla toimii monenlaisia yrityksiä, joista osa profiloituu erityisesti vakuutusten kilpailutukseen. Nämä meklarit saattavat suositella kilpailuttamista jopa vuosittain. On hyvä muistaa, että kilpailutukset ovat keskeinen osa näiden toimijoiden ansaintalogiikkaa. Aina ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkää hintaa, sillä liiallisella alennusten tavoittelulla voi tehdä merkittävää haittaa oman yrityksensä vakuutusturvalle ja riskienhallinnalle.

Vuosittaiset kilpailutukset ovat ongelmallisia erityisesti tilanteissa, joissa yrityksen vakuutukset poikkeavat vakuutusyhtiön vakioehdoista. Aiempiin sopimuksiin neuvoteltuja laajennuksia ja erityisehtoja ei välttämättä kaikissa tilanteissa saa uusiin sopimuksiin. Kilpailutusten hyötyjä ja haittoja on siksi punnittava huolellisesti tapauskohtaisesti. 

Jos harkitset kilpailutusmeklarin palkkaamista, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota meklarin ammattitaitoon ja vastuullisuuteen. Vakuutuksia ei koskaan kannata kilpailuttaa liian hätäisesti, sillä virheelliset kilpailutustoimenpiteet voivat johtaa vakaviin seurauksiin, kuten vakuutusturvan menetykseen tai täysin väärin mitoitettuihin vakuutuksiin. Vastuulliset meklarit pyrkivät aina tekemään muutoksia, joilla haetaan kestävää kilpailuetua suhteessa kilpailijoihin pitkällä aikavälillä.

Milloin on oikea aika kilpailuttaa?

Vaikka säännöllisen vakuutusten kilpailutuksen hyödyt voivat olla ilmeisiä, on tärkeää ymmärtää, että kilpailutuksen tulee tapahtua oikeaan aikaan ja oikein perustein. Kilpailutuksella ei kannattaisi hakea pikavoittoja, vaan ymmärtää vakuutusturvan kehityksen pitkäjänteinen luonne. 

Markkinatilanne vaikuttaa merkittävästi kilpailutuksen tulokseen. Meklarin tehtävänä onkin varmistaa, että vakuutusturva vastaa asiakkaan tarpeita myös tulevaisuudessa, sekä se, että kilpailutus on linjassa yrityksen strategisten tavoitteiden kanssa. 

Kilpailutuksen optimaalinen ajankohta ja strategia vaihtelevat tilanteen mukaan, sillä vakuutusmarkkinoiden tarjonta vaihtelee suhdanteiden ja trendien mukaan. Tilanteessa, jossa tarjontaa on jo lähtökohtaisesti niukasti, ei esimerkiksi välttämättä ole hedelmällistä lähteä kilpailuttamaan vakuutuksia.

Markkinatilanteen lisäksi oikeaan kilpailutusajankohtaan vaikuttavat myös muun muassa oman organisaation riskiprofiili sekä viimeisimmät vahinkotilastot. Tästä syystä ei voida määritellä yleistä hyvää aikaa kilpailuttaa, vaan oikea aika kilpailuttaa määrittyy oman organisaation tilanteesta käsin.

Hallinnointisopimuksen merkitys vakuutusturvan kehittämisessä

Kilpailutus onnistuu parhaiten silloin, kun kilpailuttava vakuutusmeklari tuntee asiakkaansa liiketoiminnan, sen sidonnaisuudet sekä organisaation historian mahdollisimman hyvin. Tällöin vakuutusturvaa ja sen hintaa voi kehittää pitkäjänteisesti tekemällä vakuutuksiin hallittuja muutoksia sekä kehittämällä samaan aikaan toimintaa myös yrityksen sisällä. Esimerkiksi erilaisilla riskienhallinnan toimenpiteillä voidaan vaikuttaa vakuutusten hinnoitteluun. 

Jatkuva vakuutusten hallinnointisopimus mahdollistaa vakuutusturvan hintakehityksen seurannan proaktiivisesti. Vakuutussopimukset uudistuvat vuosittain, minkä yhteydessä meklari tarkistaa aina vakuutusyhtiöiden uuden kauden vakuutuskirjat ja reagoi tarvittaessa. Meklari siis seuraa asiakkaidensa vakuutusturvan ja sen hintatason kehittymistä aktiivisesti ja pyrkii estämään perusteettomia hinnankorotuksia jo vakuutusyhtiön niitä ehdottaessa.

Yleisesti ottaen vakuutusten kilpailutus on merkittävä toimenpide yritysten riskienhallinnassa, mikä vaatii toteutustavasta huolimatta aina jonkinlaista ajallista panostusta myös asiakasyritykseltä. Sen tulisi aina perustua syvälliseen analyysiin ja ymmärrykseen markkinatilanteesta sekä asiakkaan tarpeista ja tavoitteista. Vastuullinen kilpailutusprosessi on avain menestyksekkääseen vakuutusstrategiaan ja liiketoiminnan jatkuvuuteen.

Tarvitsetko apua vakuutusasioissa?

Kokeneet vakuutusmeklarimme auttavat mielellään sekä riskienhallinnassa että vakuutussuunnittelussa. Ota meihin yhteyttä ja sovi maksuton kartoitustapaaminen, jossa arvioimme voisiko organisaatiosi hyötyä vakuutusmeklarin palveluista.

Tapaaminen ei sido sinua vielä mihinkään, mutta saat tietoa siitä, onko organisaatiosi vakuutusturvassa kehitysmahdollisuuksia.

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.