Vastuullinen vahinko­vakuuttaminen 2023

Arvioimme vastuullisuus­analyysissa sitä, miten vahinkovakuutus­yhtiöt huomioivat vastuullisuus­näkökulmat vahinkojen hoidossa, hankinnoissa, ilmaston­muutokseen sopeutumisessa ja varain­hoidossa. Arvioimme myös, miten yhtiöt lisäävät asiakkaidensa ja työntekijöidensä tietoisuutta vahinko­vakuuttamisen piiriin kuuluvien vahinkojen ilmasto­vaikutuksista sekä vaikutuksesta kestävään kehitykseen yleisesti. Luokittelemme yhtiöt liikennevalo­mallin mukaan; punainen, keltainen tai vihreä. Lisäksi arvioimme vakuutus­tuotteista yritys­-, liikenne­- ja kuljetus­vakuutuksen.

Analyysin laajuus

Vahinkovakuutuksiin liittyvässä raportissa analysoimme kuusi Suomessa toimivaa vahinkovakuutusyhtiötä:

 • Fennia
 • If
 • Lähitapiola
 • Pohjantähti
 • Pohjola Vakuutus
 • Turva

Mitä arvioimme?

Arvioimamme vakuutuskategoriat ovat asiakkaidemme yleisimmin hankkimat vakuutukset eli

 • kuljetusvakuutukset
 • liikennevakuutukset
 • yritysvakuutukset, jossa pääpaino on omaisuusvakuutuksissa.

Pääpaino on tuotteissa, ei itse yhtiöissä, jotta vertailu olisi merkityksellistä ja reilua. Vakuutussopimuksia solmiville asiakkaillemme on tärkeää pystyä vertailemaan yhtiöitä, jotka tarjoavat niitä vakuutuksia, joita asiakkaat hankkivat. 

Laatimamme luokitukset näistä kolmesta osa-alueesta ovat suhteellisia, eli yhtiöitä on verrattu toisiinsa. Olemme myös arvioineet kaikkia yhtiöitä sen perusteella, miten ne hallinnoivat vakuutusmaksujaan, tekevät yhteistyötä sekä jakavat tietoa.

Miten analyysi on tehty?

Analyysissa arvioidaan, miten vahinkovakuutusyhtiöt ottavat vastuullisuuden huomioon 

 • vahinkojen hoidossa
 • hankinnoissa
 • ilmastonmuutokseen sopeutumisessa
 • varainhoidossa.

Tutkimme myös miten yhtiöt lisäävät asiakkaidensa ja työntekijöidensä tietoisuutta vahinkovakuutusten piiriin kuuluvien vahinkojen ilmastovaikutuksista ja vaikutuksesta kestävään kehitykseen yleisesti.

Analyysi perustuu julkisesti saatavilla oleviin tietoihin sekä dataan, jonka olemme keränneet tietoja suoraan asianomaisilta yhtiöiltä itse kehittämillämme kyselylomakkeilla. Kyselylomakkeissa kysytään yksityiskohtaisia kysymyksiä yhtiöiden vastuullisuustyöhön liittyen. Lomakkeista saatujen vastausten perusteella on usein esitetty lisäkysymyksiä.

Jos yhtiö on kieltäytynyt vastaamasta kyselyyn, olemme käyttäneet julkisesti saatavilla olevia tietolähteitä, kuten yhtiön verkkosivustoa.

Vahinkovakuutusyhtiöiden vastuullisuustyön arviointi on kullakin osa-alueella suhteellista, mikä tarkoittaa, että yhtiöiden vastuullisuustyötä verrataan toisten yhtiöiden vastuullisuustyöhön. Arviomme mukaan vihreän luokituksen saanut yhtiö tekee aktiivisemmin työtä vastuullisuusasioiden parissa kuin keltaisen tai punaisen luokituksen saanut yhtiö.

Miksi valita vakuutusyhtiö, jolla on vihreä luokitus yhdellä tai useammalla alueella?

Kun vakuutusyhtiösi on saanut vihreän luokituksen arviossamme:

 • Voit olla varma, että yhtiö työskentelee aktiivisesti hallitakseen ja minimoidakseen organisaatiosi kohtaamia vastuullisuuteen liittyviä riskejä.
 • Pystyt edistämään kestävämpää tulevaisuutta vakuutusmaksujesi kautta, kun valitset yhtiön, joka huomioi vastuullisuuden varainhoidossaan.
 • Tuet koko alan kehitystä sen kautta, että tiedät valitsemasi vakuutusyhtiön jakavan aktiivisesti tietoa alan yhteisissä hankkeissa.

Vakuutusalalla on tärkeä rooli sekä tulevien että jo kohtaamiemme ilmastonmuutosten käsittelyssä sekä siirtymisessä kohti kestävämpää yhteiskuntaa. 

Lue raportti (pdf)

Pysy ajan tasalla!

Haluaisitko ajankohtaista tietoa vakuuttamiseen, riskienhallintaan ja henkilöstöetuihin liittyen? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uusimman tiedon suoraan sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.