Työskentely ulkomailla

Perinteisesti työskentely ulkomailla on tarkoittanut ulkomaankomennusta eli sitä, että yritys lähettää työntekijänsä Suomesta muutamaksi vuodeksi töihin ulkomaille. Etätyön lisääntymisen myötä myös etätyö ulkomailla on kuitenkin lisääntynyt radikaalisti. Autamme sinua kaikissa ulkomailla työskentelyyn liittyvissä kiemuroissa.

Työntekijän vakuuttaminen ulkomailla

Suomalaisella työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijän vakuutusturva myös ulkomaankomennuksen ja ulkomaan etätyön aikana. Tämä pätee kaikkiin työsuhteisiin työntekijöihin riippumatta siitä, kenen aloitteesta työntekijä lähtee ulkomaille.

Vakuutustarpeisiin sekä vakuuttamisen monimutkaisuuteen vaikuttaa paljon työskentelymaa sekä ulkomaan työskentelyjakson kesto. Useimmiten työntekijä tulee vakuuttaa kohdemaan sääntöjen mukaisesti.

Poikkeus sääntöön on kuitenkin tilapäisesti ulkomailla työskentelevä työntekijä eli lähetetty työntekijä. Työntekijä lasketaan lähetetyksi työntekijäksi, kun

  • työntekijä tekee töitä Suomessa toimivalle yritykselle koko työkomennuksensa ajan
  • hän kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin työkomennuksen alkaessa
  • ulkomaankomennus on tilapäinen.

Komennus­matkavakuutus

Komennusmatkavakuutus on lähetettyä työntekijää varten suunniteltu erityisvakuutusturva. Moni yritys hankkii työntekijöilleen sosiaaliturvaa A1-todistuksen kautta, mutta komennusmatkavakuutus korvaa sairauksia ja tapaturmia paljon sitä laajemmin. Moni työnantaja tarjoaa laajaa terveys- ja vakuutusturvaa kotimaassa ja haluaa säilyttää saman tason myös ulkomaan työskentelyssä.

Vakuutus kattaa esimerkiksi ambulanssilentoja takaisin kotimaahan sairastapauksissa. Nämä eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin. Ambulanssilentoja on myös erittäin kallista ja käytännössä hankalaa järjestää ilman vakuutusyhtiökumppania.

On myös hyvä pitää mielessä, että jotkin maat edellyttävät voimassaolevaa matkavakuutusta ennen viisumin myöntämistä.

Viisumit, passi - mitä muuta?

Ulkomailla työskentelevät työntekijät tarvitsevat usein erilaisia dokumentteja ja asiakirjoja, joista A1-todistus on vain yksi muiden joukossa. Tarvittavia asiakirjoja voivat olla kohdemaasta riippuen mm. viisumit ja erilaiset todistukset.

Tarkastelemme ulkomaille lähtevien työntekijöidenne tilannetta yksilöllisesti ja etsimme tarpeisiin sopivat vakuutusvaihtoehdot kotimaisilta tai kansainvälisiltä markkinoilta kustannustehokkaaseen hintaan. 

Neuvomme millaisia asioita tulee ottaa huomioon vakuutusten suhteen ulkomaille lähtiessä ja sieltä palatessa. Asiantuntijoillamme on myös paljon käytännön tietoa ja kokemusta eri työskentelykohteista maailmalla.

Pysyvä toimintamalli tuo selkeyttä

Autamme luomaan selkeät prosessit ulkomaankomennuksiin ja ulkomaan etätyöhön. Valmiit ohjeet auttavat henkilöstöäsi ja johtoa toimimaan tasapuolisesti sekä välttämään virheitä. Samalla varmistutte siitä, että ulkomaille lähtevät työntekijät ovat turvallisin ja luottavaisin mielin. Autamme mielellämme myös ulkomaanhenkilöstöetujen suunnittelussa ja kilpailuttamisessa.
Ota yhteyttä 

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.