Työskentely ulkomailla
Perinteisesti työskentely ulkomailla on tarkoittanut ulkomaankomennusta eli sitä, että yritys lähettää työntekijänsä Suomesta muutamaksi vuodeksi töihin ulkomaille. Etätyön lisääntymisen myötä myös etätyö ulkomailla on kuitenkin lisääntynyt radikaalisti. Autamme sinua kaikissa ulkomailla työskentelyyn liittyvissä kiemuroissa.

Työntekijän vakuuttaminen ulkomailla
Suomalaisella työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijän vakuutusturva myös ulkomaankomennuksen ja ulkomaan etätyön aikana. Tämä pätee kaikkiin työsuhteisiin työntekijöihin riippumatta siitä, kenen aloitteesta työntekijä lähtee ulkomaille.
Vakuutustarpeisiin sekä vakuuttamisen monimutkaisuuteen vaikuttaa paljon työskentelymaa sekä ulkomaan työskentelyjakson kesto. Useimmiten työntekijä tulee vakuuttaa kohdemaan sääntöjen mukaisesti.
Poikkeus sääntöön on kuitenkin tilapäisesti ulkomailla työskentelevä työntekijä eli lähetetty työntekijä. Työntekijä lasketaan lähetetyksi työntekijäksi, kun
- työntekijä tekee töitä Suomessa toimivalle yritykselle koko työkomennuksensa ajan
- hän kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin työkomennuksen alkaessa
- ulkomaankomennus on tilapäinen.
Toisessa EU-maassa, ETA-alueella tai Sveitsissä työskentelevän status voi olla lähetetty työntekijä, jos edellytykset Suomen sosiaaliturvaan kuulumiselle täyttyvät, ja A1-todistus on haettu.
Työnantaja ja työntekijä voivat hakea lähetetyn työntekijän todistusta Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta. Tavallisesti työntekijä voi pysyä vakuutettuna Suomessa korkeintaan kahden vuoden ajan.
Jos työkomennus kestää alle kuukauden, se lasketaan yleensä työmatkaksi eikä lähetetyn työntekijän todistusta tarvitse hakea.
Suomella on lisäksi sosiaaliturvasopimus tiettyjen maiden kanssa. Tällaisia maita ovat Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Kiina, Kanada, Quebecin ja USA. Näiden maiden kohdalla toimitaan samoin kuin EU-/ETA-maiden sekä Sveitsin kohdalla.
EU-/ETA-maiden ja Sveitsin ulkopuolella työskenneltäessä lähetetty työntekijä on usein vakuutettava sekä Suomen että työskentelymaan lakien mukaan.
Vakuuttamisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta, jos ulkomaankomennus kestää yli kaksi vuotta.
EU:n, ETA-maiden ja Sveitsin ulkopuolella lähetetty työntekijä tarvitsee pääsääntöisesti myös työluvan, jonka myöntää kunkin maan maahanmuuttoviranomainen.
Osa maista myös edellyttää, että työntekijällä on matkavakuutus voimassa, kun työviisumi annetaan. Tällaisia maita ovat esimerkiksi suosimat Uusi-Seelanti, Thaimaa ja Indonesia.
Komennusmatkavakuutus
Komennusmatkavakuutus on lähetettyä työntekijää varten suunniteltu erityisvakuutusturva. Moni yritys hankkii työntekijöilleen sosiaaliturvaa A1-todistuksen kautta, mutta komennusmatkavakuutus korvaa sairauksia ja tapaturmia paljon sitä laajemmin. Moni työnantaja tarjoaa laajaa terveys- ja vakuutusturvaa kotimaassa ja haluaa säilyttää saman tason myös ulkomaan työskentelyssä.
Vakuutus kattaa esimerkiksi ambulanssilentoja takaisin kotimaahan sairastapauksissa. Nämä eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin. Ambulanssilentoja on myös erittäin kallista ja käytännössä hankalaa järjestää ilman vakuutusyhtiökumppania.
On myös hyvä pitää mielessä, että jotkin maat edellyttävät voimassaolevaa matkavakuutusta ennen viisumin myöntämistä.
Viisumit, passi - mitä muuta?
Ulkomailla työskentelevät työntekijät tarvitsevat usein erilaisia dokumentteja ja asiakirjoja, joista A1-todistus on vain yksi muiden joukossa. Tarvittavia asiakirjoja voivat olla kohdemaasta riippuen mm. viisumit ja erilaiset todistukset.
Tarkastelemme ulkomaille lähtevien työntekijöidenne tilannetta yksilöllisesti ja etsimme tarpeisiin sopivat vakuutusvaihtoehdot kotimaisilta tai kansainvälisiltä markkinoilta kustannustehokkaaseen hintaan. Järjestämme tarvittaessa myös kaikki muut matkalle mukaan tarvittavat vakuutukset, viisumit ja dokumentit.
Neuvomme millaisia asioita tulee ottaa huomioon ennen lähtöä, ulkomailla olon aikana sekä kotimaahan palattua. Asiantuntijoillamme on myös paljon käytännön tietoa ja kokemusta eri työskentelykohteista maailmalla.