Työ­tapaturma- ja ammatti­tauti­vakuutus

Lakisääteinen työtapaturma­vakuutus kuuluu Suomessa työnantajaa velvoittaviin eli pakollisiin yrityksen vakuutuksiin. Ammatti­taitoinen vakuutus­meklari voi kuitenkin auttaa organisaatiotasi optimoimaan juuri teidän tarpeisiinne parhaiten soveltuvan kustannustehokkaan työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen.

Työtapaturmavakuutus suojaa työntekijöidesi toimeentulon, jos heille sattuu tapaturma työssä tai työmatkalla (työtapaturma) tai työntekijä sairastuu ammattitautiin.

Työtapaturmavakuutus perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin, joka velvoittaa kaikkia työnantajia. Työtapaturmavakuutus mahdollistaa esimerkiksi erilaisia kuntoutuksia työ- ja toimintakyvyn parantamiseksi. Kuntoutus on aina yksilöllistä ja siihen haetaan tarpeen mukaisesti.

Taulusto­perusteinen hinnoittelu

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen hintaan vaikuttaa esimerkiksi yrityksen koko. Pienissä yrityksissä, joissa maksettu kokonaispalkkasumma on kohtuullisen pieni, käytetään pääosin vakuutusyhtiöiden määrittämää taulustoperusteista maksua. Taulustoperusteinen maksu perustuu pääsääntöisesti palkkakustannuksiin sekä yrityksessä tehtävän työn riskiluokitukseen. Ammattiluokan riskiluokitus taas määräytyy mm. työn vaarallisuuden perusteella.

Erikois­maksu­perusteinen hinnoittelu

Isompien yritysten kohdalla puhutaan erikoismaksuperusteista. Tällöin vakuutusmaksun suuruuteen vaikuttavat myös yrityksessä tapaturmista aiheutuneet korvaukset. Pääsääntönä on, että mitä suuremman osan riskistä vakuutuksenottaja kantaa itse* sitä pienempi vakuutusmaksu on (kun normaalista poikkeavia vahinkoja ei tapahdu). Jos yrityksessä sattuu normaalista poikkeavia vahinkoja, maksu nousee sen mukaan kuinka suuren osan riskistä yritys on itse kantanut. Erikoismaksuperusteisissa vakuutuksissa korostuu yrityksen oma työturvallisuustoiminta, jossa vakuutusmeklarit tukevat asiakkaitaan tiiviisti. Kun työturvallisuus on hoidettu hyvin, tapahtuu vähemmän vahinkoja ja vakuutusmaksut ovat sitä kautta pienempiä.

Erikois­maksuhinnoitteluun voi siirtyä myös vapaaehtoisesti

Vakuutusyhtiöt määrittelevät itse maksuperusteissaan missä raja erikoismaksuperusteisen ja taulustomaksuperusteisen yrityksen osalta kussakin vakuutusyhtiössä kulkee.

Vakuutusmaksuihin sisällytetään mm. vakuutusyhtiön hoitokulut, muut riskimaksuun kohdistuvat erät sekä lakisääteiset lisät. Riskimaksuun kohdistuvilla erillä katetaan vakuutusyhtiön vastuulle jääviä korvauskuluja, kuten suurvahinkoja sekä vakuutuksen päättymisen jälkeen maksettavia korvauksia.

Vakuutusmaksun perusrakenteesta n. 80 % koostuu vakuutusmaksusta ja n. 20 % lakisääteisistä lisistä. Lakisääteisten lisien suuruus on samanlainen kaikilla vakuutusyhtiöllä.

Vakuutusmeklari auttaa arvioimaan yrityksesi eri kehitysvaiheissa, kannattaako työtapaturmavakuutus ottaa taulusto- vai erikoismaksuperusteisesti. 

Usein kysyttyä

Ollaan yhteydessä!

Haluaisitko kuulla lisää vakuutusmeklaripalveluista tai tarjouksen organisaatiollesi? Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.