Johtaja - varaudu uuden ajan riskeihin johtamistyössä

Johtajat ja hallituksen jäsenet vastaavat yhtiön johtamiseen liittyvistä riskeistä omien päätöstensä kautta. Mutta tiesitkö, että johtajan ja hallitus­pestiin liittyy myös henkilö­kohtainen taloudellinen vastuu? Somekohut, tietovuodot ja muut ilmiöt tuovat aivan uudenlaisia riskejä johtajan työhön. Viimeistään nyt kannattaa varmistaa, että työnantajasi on varautunut tehtäväsi tuomiin riskeihin laadukkaalla hallinnon vastuuvakuutuksella.

Suuri osa johtajien henkilökohtaisen vahinkorvausvelvollisuuden piiriin menevistä tapauksista on peräisin huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista.

Jos vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseen ei ole varauduttu vakuutuksilla, joutuu johtaja tai hallituksen jäsen pahimmassa tapauksessa maksamaan sekä korvauksen että asiaan liittyvät oikeudenkäyntikulut itse. Koska kulut voivat kasvaa kohtuuttoman suuriksi, joutuisi moni tällaisessa tilanteessa jo realisoimaan omaisuutta, kuten esimerkiksi oman yksityisen asuntonsa.

Uudet ilmiöt, uudenlaisia riskejä

Uudet ilmiöt kuten #metoo tai erilaiset tietoturvaloukkaukset tuovat uudenlaisia riskejä yritysten ja johtajien arkipäivään. Leviävä ajatus siitä, että jonkun on otettava syy niskoilleen ja maksettava, lisää vahingonkorvausvaatimuksia yhtiöiden johtoa kohtaan sekä Suomessa että globaalisti.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tunnettu päivittäiskauppaketju Walmart on haastettu oikeuteen koronan vuoksi. Haasteen mukaan työntekijöiden työskentelyolosuhteet kauppaketjussa olivat pandemian aikana terveydelle haitalliset.

Vastuuvakuutuskorvausten määrä kasvussa

Kasvavien vaatimusten myötä johdon vastuuvakuutusten korvauksia maksetaan nykyisin aiempaa enemmän. Tyypillisimpiä korvattavia kuluja Suomessa ovat puolustautumiseen ja oikeudenkäynteihin liittyvät asianajajien palkkiot.

Taloudelliset virheet tai esimerkiksi työympäristön puutteet voivat johtaa myös merkittäviin mainehaittoihin. Hyvä johdon vastuuvakuutus kattaa myös kriisinhallintakustannuksia sekä mahdollistaa PR-konsulttien asiantuntija-avun käyttämisen yrityksen maineen pelastamisessa.

Tiesitkö että...

 • perättömiä väitteitä vastaan voi varautua – oli kyse sitten riita- tai rikosasiasta.
 • viranomaistutkintoihin ja rikosasioihin liittyvät asianajokulut eivät aina sisälly vakuutuksiin.
 • perinteinen johdon vastuuvakuutus korvaa kuluja usein vasta oikeusprosessin päätyttyä. Kun joudut maalitauluksi, haluat heti palkata parhaan mahdollisen asianajajan. Oikeusprosessit kestävät pahimmillaan useita vuosia, joten lasku ennen korvausten saamista ehtii kasvaa melko suureksi.
 • joskus vakuutusturva päättyy johtajan erotessa hallituksen jäsenyydestä tai jäädessä eläkkeelle. Vastuu kuitenkin jatkuu edelleen.

Hallinnon vastuuvakuutus ja niiden erot

Johtajan työhän liittyviin riskeihin voi varautua hyvällä hallinnon vastuuvakuutuksella. Hallinnon vastuuvakuutus on yksi tärkeimmistä yritysvakuutuksista. Se kattaa yhtiön johtajan eli vakuutetun henkilön henkilökohtaista korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuun ohella vakuutuksesta korvataan vahingon selvitys- ja oikeudenkäyntikuluja. Vakuutuksen sisältöön kannattaa perehtyä tarkkaan, sillä markkinoilla on hyvin eri tasoisia hallinnon vastuuvakuutuksia.

Söderberg & Partners on neuvotellut asiakkaidensa käyttöön kattavan S&P hallinnon vastuuvakuutuksen. Tämä tuote on valmiiksi kilpailutettu, joten sen hinta-laatusuhde on markkinoiden huipputasoa.

Hallinnon vastuuvakuutushankintaa miettiessäsi kannattaa vakuutuksesta tarkistaa ainakin:

 • ketä kaikkia johtajia vakuutus kattaa
 • kuuluvatko tytäryhtiöt sekä uudet ostettavat ja perustettavat yhtiöt vakuutuksen piiriin
 • missä kaikkialla vakuutus on voimassa
 • korvataanko puolustautumiskuluja jo prosessin aikana vai vasta jälkikäteen
 • sisältyvätkö vakuutukseen viranomaistutkinnasta aiheutuvat kulut, PR- ja kriisinhallintakulut, henkilökohtainen vastuu veroista, työ- ja virkasuhteeseen liittyvät vaatimukset, ympäristövahingot, henkilö- ja esinevahingot tai osakekaupat
 • missä aikataulussa vahingot on ilmoitettava vakuutusyhtiölle
 • onko vakuutuksessa rajoitusehtoja.

Hallinnon vastuuvakuutus on yritysvakuutus

On hyvä huomata, että hallinnon vastuuvakuutuksen ottaa aina yritys, joka myös hyötyy vakuutuksesta monin tavoin. Hyvä ja monipuolinen johdon vastuuvakuutus on henkilöstöetu, jota huippujohtajat arvostavat ja edellyttävät työnantajaltaan. Se saattaa ratkaista, saatko parhaat osaajat palkattua tiimiisi.

Vakuutuksen avulla varmistut myös siitä, että johtajasi ja sitä kautta yrityksesi ei lamaannu kriisin iskiessä, vaan voi heti palkata parhaat osaajat avuksi asioiden selvittämiseen.

Kerromme mielellämme lisää S&P hallinnon vastuuvakuutuksesta sekä muista markkinoilla tarjolla olevista vaihtoehdoista!

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.