Vastuullisuusanalyysi paljastaa - Suomen vahinkovakuutusyhtiöillä vielä paljon tekemistä vastuullisuuden suhteen

6 syysk. 2023
Söderberg & Partners on ensimmäisenä vakuutusmeklarina Suomessa julkaissut raportin, jossa analysoidaan, kuinka vahinkovakuutusyhtiöt työskentelevät vastuullisuusasioiden parissa. Vakuutusalalla on tärkeä rooli vastuullisuuden edistämisessä. Vakuutustuotteista erityisen tarkastelun kohteena olivat yleisimmät yritysasiakkaillemme tarjotut vakuutustuotteet; yritys-, liikenne- ja kuljetusvakuutukset.

Vakuutusyhtiöillä on hyvät mahdollisuudet vähentää omia ympäristövaikutuksiaan kestävien korvausratkaisuiden sekä vahinkojen ehkäisemisen avulla. Vakuutusyhtiöt myös hallinnoivat merkittäviä sijoitusomaisuuksia, joissa voidaan tehdä vastuullisia valintoja.

Arvioimme vastuullisuusanalyysissamme sitä, miten vahinkovakuutusyhtiöt huomioivat vastuullisuuden vahinkojen hoidossa, hankinnassa, ilmastonmuutokseen sopeutumisessa sekä varainhoidossa.

Selvitimme myös miten yhtiöt lisäävät asiakkaidensa ja työntekijöidensä tietoisuutta vahinkovakuutusten piiriin kuuluvien vahinkojen ilmastovaikutuksista ja niiden vaikutuksesta kestävään kehitykseen. 

Kolme vakuutustuotetta analysoitiin erikseen

Vakuutustuotteista erityisen tarkastelun kohteena olivat yleisimmät yritysasiakkaillemme tarjotut vakuutustuotteet eli yritys-, liikenne- ja kuljetusvakuutukset.

Analyysi perustuu julkisesti saatavilla oleviin tietoihin sekä dataan, joka on saatu suoraan yhtiöiltä kyselylomakkeiden kautta. Lomakkeista saatujen vastausten perusteella on usein esitetty lisäkysymyksiä. Kaksi yhtiöistä kieltäytyi vastaamasta kyselyyn.

Vahinkovakuutusyhtiöiden vastuullisuustyön arviointi on kullakin tuotealueella suhteellista, mikä tarkoittaa, että yhtiöiden vastuullisuustyötä verrataan toisten yhtiöiden vastuullisuustyöhön.

Yhtiöt saavat toiminnastaan joko vihreän, keltaisen tai punaisen arvion. Arviomme mukaan vihreän luokituksen saanut yhtiö tekee aktiivisemmin työtä vastuullisuusasioiden parissa kuin keltaisen tai punaisen luokituksen saanut yhtiö.

Analyysin tavoitteena on tunnistaa ja luokitella vihreiksi sellaisia vahinkovakuutusyhtiöitä, jotka ovat päässeet vastuullisuustyössään pisimmälle ja tekevät sitä innovatiivisimmin kilpailijoihinsa verrattuna.

Mitkä vakuutusyhtiöt saivat vihreän luokituksen vuonna 2023?

Kutsun kyselyyn saivat If, LähiTapiola, Pohjola Vakuutus, Pohjantähti, Turva sekä Fennia, joista kaksi jälkimmäistä kieltäytyivät kyselystä. Näiden yhtiöiden toimintaa on arvioitu julkisista lähteistä saatavilla olevan tiedon pohjalta. 

Keskeisimpänä tuloksena havaittiin, että vastuullisuustoimenpiteitä on tehty eniten Ifissä ja LähiTapiolassa. If sai ainoana yhtiönä vihreän luokituksen jokaisesta arvioidusta osa-alueesta. LähiTapiola puolestaan sai neljä keltaista ja yhden vihreän luokituksen. Pohjola Vakuutuksella ja Pohjantähdellä oli kaikkia kolmea luokitusta ja Turvalla sekä Fennialla pelkkiä punaisia luokituksia.

Jos haluat tutkia tuloksia tarkemmin, katso koko raportti tästä.

Pysy ajan tasalla!

Haluaisitko ajankohtaista tietoa vakuuttamiseen, riskienhallintaan ja henkilöstöetuihin liittyen? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uusimman tiedon suoraan sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.