etätyön vakuuttaminen vaatii huolellisuutta

Etätyön vakuuttaminen

Monipaikkainen työskentely eli hybridityö on uusi normaali. Moni toimistotyöläinen tekeekin nykyisin ainakin osan työviikostaan etänä kotitoimistolta käsin. Mutta miten yrityksen perinteinen vakuutusturva on voimassa etätyössä?
Helén Hägglund
Helén Hägglund 
Senior Advisor, HR & Employee Benefits

Olemme koonneet tiiviin infopaketin siitä, millaisissa tilanteissa lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa etätyössä sattuneita tapaturmia ja millaisissa tilanteissa tarvitaan lisäturvaa.

Kerromme, millä keinoilla voit parantaa työntekijöidesi vakuutusturvaa ja paikata lakisääteisten vakuutuksen jättämiä aukkoja.

Mitä lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa etätyössä?

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa työssä sattuneita vahinkoja. Vakuutus on siis voimassa myös etätyössä, mutta vakuutusyhtiöiden tähänastisten tulkintojen perusteella tiukasti vain työtä tehdessä. Valtaosan kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä, että vakuutus korvaa vain työskennellessä eli tietokoneen ääressä istuessa sattuneet tapaturmat.

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus ei siis korvaa esimerkiksi tapaturmia, jotka ovat sattuneet

  • vessa-, kahvi- ja lounastauoilla
  • "työmatkalla" eli esimerkiksi kun etätyöläinen vie lapsia kotoa päiväkotiin ja palaa sitten takaisin kodin etätyöpisteelle
  • työntekijän hakiessa lounasta vaikkapa lähiravintolasta
  • työntekijän verrytellessä tai taukojumppaillessa.

Käytännössä työtapaturmavakuutus siis korvaa etätyössä sattuneita tapaturmia erittäin rajallisesti.

Katso myös: Vakuutusmeklarin valintaopas

Etätyövakuutus tukkii työtapaturmavakuutuksen jättämät aukot

Vakuutusyhtiöiden tuotevalikoimaan ilmestyi viimeistään koronapandemian myötä erillisiä etätyövakuutuksia, jotka laajentavat vakuutusturvan koskemaan myös muuta kuin työskentelyaikaa eli etätyön tapauksessa vaikkapa kahvitaukoa.

Etätyövakuutus kattaa kaiken työtapaturmavakuutuksen ulkopuolelle jäävät kahvi- ja vessatauot, lounaat ja väliverryttelyt.

Yritys voi itse määritellä etätyövakuutuksen korvausmäärät ja korvattavia eriä voivat olla

  • hoitokustannukset
  • pysyvän haitan korvaus
  • kuolintapauskorvaus sekä
  • päiväraha työkyvyttömyysajalta.

Etätyövakuutus on voimassa, kun työntekijän kanssa on tehty etätyösopimus.

Selvästi vapaa-ajaksi määriteltävä aika, kuten aamulenkki, kaupassakäynti tai lasten kuljetukset jäävät kuitenkin myös etätyövakuutuksesta ulkopuolelle.

Kaikista kattavimman turvan henkilöstösi saa, kun otat heille myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Vapaa-ajan tapaturmavakuutus korvaa vahingot, jotka jäävät työtapaturma- ja etätyövakuutuksen ulkopuolelle.

Miksi henkilöstölle kannattaa ottaa vapaaehtoinen tapaturmavakuutus?

Vapaaehtoinen tapaturmavakuutus on merkittävä, hyödyllinen henkilöstöetu työntekijöillesi. Vakuutuksen avulla varmistat, että työntekijäsi pääsevät tapaturmatilanteissa nopeasti hoitoon sekä sitä kautta myös mahdollisimman pian takaisin töihin. Vapaaehtoisten tapaturmavakuutusten kulut kannattaa siksi nähdä investointina työnteon tehokkuuteen.

Laajimmillaan vapaaehtoinen tapaturmavakuutus kattaa kaiken vapaa-ajan ja korvaa työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesti. Hoitokulujen tai ansionmenetyskorvauksen määrää ei siis välttämättä rajoiteta ollenkaan. Lisäksi vakuutus voi kattaa myös vapaa-ajan harrastukset.

Suppeammat vapaa-ajan tapaturmavakuutukset paikkaavat työtapaturmavakuutuksen aukkoja etätyössä. Hoitokuluille ja muille korvattaville erille määritelllään korvausmäärät. Vakuutus on voimassa työnteossa taukojen aikana sekä vapaa-ajalla. Suppeammassa vakuutusturvassa urheiluharrastusten korvaamiseen liittyy usein rajoituksia.

Autamme mielellämme määrittelemään sinun yrityksellesi parhaiten sopivan ratkaisun!

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.