Arbete utomlands

Att arbeta utomlands har traditionellt sett inneburit utstationering utomlands, det vill säga att företaget skickar sina anställda från Finland för att arbeta utomlands under några år. Men i och med ökningen av distansarbete har även distansarbete utomlands ökat radikalt. Vi hjälper dig med alla vändningar som är förknippade med att arbeta utomlands.

Finländska arbetsgivare är skyldiga att försäkra sin arbetstagare även under utlandsuppdraget. Destinationslandet och utlandsuppdragets varaktighet har stor inverkan på försäkringsbehoven samt deras komplexitet.

Vanligtvis ska arbetstagaren försäkras i enlighet med destinationslandets regler.

Ett undantag från regeln är emellertid en arbetstagare som tillfälligt bor utomlands, dvs. en utstationerad arbetstagare. Utstationerad arbetstagare

  • arbetar för ett i Finland verksamt företag under hela utlandsuppdraget
  • omfattas av Finlands socialskydd under utlandsuppdraget
  • arbetar tillfälligt utomlands.

Uppdrags­reseförsäkring

Uppdragsreseförsäkring är ett särskilt försäkringsskydd avsett för en utstationerad anställd. Många företag skaffar social trygghet för sina anställda genom A1-intyget, men tjänstereseförsäkringen täcker sjukdomar och olycksfall i mycket större utsträckning. Många arbetsgivare erbjuder omfattande sjuk- och försäkringsskydd i hemmet och vill behålla samma nivå när de arbetar utomlands.

Försäkringen täcker till exempel ambulansflyg tillbaka till hemlandet vid sjukdom. Dessa omfattas inte av socialförsäkringen. Ambulansflyg är också mycket dyra och praktiskt taget svåra att organisera utan en försäkringsbolagspartner.

Det är också bra att tänka på att vissa länder kräver en giltig reseförsäkring innan ett visum utfärdas.

Vad annat inkluderar utlands­uppdrag?

Arbetstagare som åker på utlandsuppdrag behöver ha med sig många olika slags dokument, varav A1-intyget endast är ett. Nödvändiga dokument kan beroende på destinationslandet vara bl.a. visum och olika intyg.

Vi hjälper gärna ditt företag att kontrollera behovet av försäkringsskydd för era arbetstagare som åker på utlandsuppdrag samt söka de alternativ på marknaden som passar just er till ett kostnadseffektivt pris.

Vid behov ordnar vi även med andra nödvändiga försäkringar, visum och andra dokument som behövs för resan.

Med flera års erfarenhet ger vi råd om hurudana saker som ska beaktas innan utlandsuppdraget, under utlandsuppdraget samt efter återresan till hemlandet.

Våra experter har även mycket praktisk kunskap om olika platser att arbeta på runtom i världen.

Vi hör av oss!

Skicka oss din information via kontaktformuläret så återkommer vi till dig snart.

Genom att skicka in formuläret samtycker du till att vi sparar dina uppgifter. Vi använder informationen inom vår grupp och delar den inte med tredje part utanför Söderberg & Partners-gruppen. Vi kan kontakta dig för att marknadsföra våra tjänster. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att skicka ett e-postmeddelande till viestinta@soderbergpartners.com.