Arbete utomlands

Att arbeta utomlands har traditionellt sett inneburit utstationering utomlands, det vill säga att företaget skickar sina anställda från Finland för att arbeta utomlands under några år. Men i och med ökningen av distansarbete har även distansarbete utomlands ökat radikalt. Vi hjälper dig med alla vändningar som är förknippade med att arbeta utomlands.

Finländska arbetsgivare är skyldiga att försäkra sin arbetstagare även under utlandsuppdraget. Destinationslandet och utlandsuppdragets varaktighet har stor inverkan på försäkringsbehoven samt deras komplexitet.

Vanligtvis ska arbetstagaren försäkras i enlighet med destinationslandets regler.

Ett undantag från regeln är emellertid en arbetstagare som tillfälligt bor utomlands, dvs. en utstationerad arbetstagare. Utstationerad arbetstagare

  • arbetar för ett i Finland verksamt företag under hela utlandsuppdraget
  • omfattas av Finlands socialskydd under utlandsuppdraget
  • arbetar tillfälligt utomlands.

Uppdrags­reseförsäkring

Uppdragsreseförsäkring är ett särskilt försäkringsskydd avsett för en utstationerad anställd. Många företag skaffar social trygghet för sina anställda genom A1-intyget, men tjänstereseförsäkringen täcker sjukdomar och olycksfall i mycket större utsträckning. Många arbetsgivare erbjuder omfattande sjuk- och försäkringsskydd i hemmet och vill behålla samma nivå när de arbetar utomlands.

Försäkringen täcker till exempel ambulansflyg tillbaka till hemlandet vid sjukdom. Dessa omfattas inte av socialförsäkringen. Ambulansflyg är också mycket dyra och praktiskt taget svåra att organisera utan en försäkringsbolagspartner.

Det är också bra att tänka på att vissa länder kräver en giltig reseförsäkring innan ett visum utfärdas.

Vad annat inkluderar utlands­uppdrag?

Anställda som arbetar utomlands behöver ofta olika dokument, varav A1-certifikatet bara är ett bland andra. Beroende på destinationsland kan nödvändiga dokument vara t.ex. visum och olika certifikat.

Vi undersöker situationen för dina anställda som reser utomlands individuellt och letar efter försäkringsalternativ som passar deras behov från inhemska eller internationella marknader till ett kostnadseffektivt pris.

Vi ger råd om vilka saker som bör beaktas i förhållande till försäkringar när man åker utomlands och återvänder därifrån. Våra experter har också mycket praktisk kunskap och erfarenhet från olika arbetsplatser runt om i världen.

Vi hör om oss!

Skicka oss din information via kontaktformuläret så återkommer vi till dig snart.

Genom att skicka in formuläret samtycker du till att vi sparar dina uppgifter. Vi använder informationen inom vår grupp och delar den inte med tredje part utanför Söderberg & Partners-gruppen. Vi kan kontakta dig för att marknadsföra våra tjänster. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att skicka ett e-postmeddelande till viestinta@soderbergpartners.com.