”Försäkringsbolaget i bakgrunden kan ändra – för oss är ansiktet alltid det samma”

För Honkatalots verkställande direktör Harri Vainionpää var ordet försäkringsmäklare till en början mycket konstigt, svävande och till och med lite skrämmande. Han upplevde att han inte riktigt visste vad mäklare gör och vad de har för roll. Under årens lopp har det klarnat för honom vad det är frågan om.

Vad gäller försäkringsfrågor har det alltid varit viktigt för Vainionpää att ha en bekant rådgivare som man kan vända sig till i alla frågor. Hans kontaktperson har också inom företaget varit en bekant och synlig del av verksamheten som man regelbundet har kontakt med.

– Alla avlagda löften har uppfyllts. Hos oss ger mäklaren ett ansikte åt försäkrings- och riskhanteringsärenden. Försäkringsbolaget i bakgrunden kan ändra, men vår kontakt är alltid den samma, beskriver han.

Genom långt samarbete uppstår även tillit och erfarenhet. Ur försäkringsperspektiv är till exempel företagets bolagsstruktur lite komplicerad.

– Vår försäkringsmäklare känner emellertid vårt företags ärenden som sin egen ficka, och därför är det alltid lätt att vända sig till mäklaren.

Moderna hem för krävande kunder

Honkatalot är ett familjeföretag varav hälften ägs av Harri Vainionpää och den andra hälften av hans bror Mikko. Brödernas pappa är ordförande för företagets styrelse. Företaget framställer moderna timmerhus, ekoträhus samt träbalkhus.

– Våra designhus är ofta arkitektoniska mästerverk där invånaren kommer trendigt nära naturen bland annat med hjälp av stora fönster, beskriver Vainionpää.

Eftersom husen inkluderar mycket individuella lösningar, arbetar vi inom Honkatalot med flera olika samarbetspartner och företaget sysselsätter många även indirekt. Verksamheten är även kopplad till flera patent.

– Exportens andel av företagets produktion har rört sig kring 50 procent bl.a. till Ryssland och Mellaneuropa. Internationalitet är en stark del av verksamheten och kunderna är krävande särskilt utomlands, konstaterar Vainionpää.

Toppmodern teknik kräver förutom investeringar även hög säkerhet

På Honkatalots fabrik används världens modernaste teknik för träbearbetning, vilket innebär mycket exakt utformning och nästan gränslösa arkitektoniska lösningar. Naturligtvis betyder detta även stora investeringar i produktionsteknik samt aktivt arbete med riskhantering.

– Vi har naturligtvis sakförsäkringar, ansvarsförsäkringar för verksamheten och rättsskyddsförsäkringar. Emellertid skulle jag säga att avbrottsförsäkring är den viktigaste försäkringen av alla. Jag anser att det är onödigt att alls försöka ha någon verksamhet utan avbrottsförsäkring i dagens värld, säger Vainionpää.

– Även i vår historia har det inträffat beklagliga skadesituationer. Med mäklarens hjälp har emellertid våra
premier och försäkringsförmåner alltid gått åt rätt håll och vi har tagit hand om försäkringsskyddet.

Även riskhanteringen har blivit bättre med åren med mäklarens hjälp. Mäklaren har hjälpt att till exempel fokusera på rätt saker.

– Mäklarens råd har även varit till nytta i privatlivet, funderar Vainionpää.

Honkatalot

Honkatalot är ett familjeföretag som upprätthåller över 100 år gammalt kunnande om träförädling. Företagets produkturval inkluderar moderna timmerhus, plastfria ekoträhus med trästomme samt träbalkhus. Honkatalot sysselsätter direkt cirka 70 proffs inom branschen och indirekt upp till 150 personer. Företagets individuella premiumhem tillverkas individuellt på företagets egna fabrik i Töysä. Honkatalot är välkänt även ute i världen och exportens andel av produktionen har också legat kring 50 procent. Honkatalots arbete inspireras av den traditionella mellaneuropeiska Zimmermeister-snickarkulturen, där hedern och arbetets kvalitet spelar nyckelrollen.

www.honkatalot.fi

Vi hör om oss!

Skicka oss din information via kontaktformuläret så återkommer vi till dig snart.

Genom att skicka in formuläret samtycker du till att vi sparar dina uppgifter. Vi använder informationen inom vår grupp och delar den inte med tredje part utanför Söderberg & Partners-gruppen. Vi kan kontakta dig för att marknadsföra våra tjänster. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att skicka ett e-postmeddelande till viestinta@soderbergpartners.com.