5 riskiä, joihin yrityksen kannattaa varautua kesällä

Kesätyöläisten kohdalla tapaturmat ovat todennäköisempiä kuin vakituisten työntekijöiden. Myös rikolliset näkevät tilaisuutensa tulleen, kun yrityksissä on uusia kasvoja, joille rutiinit eivät ole vielä arkea. Siksi kaikki kesätyöntekijät on syytä perehdyttää pieteetillä ja varmistaa samalla, että yrityksen vakuutusturvat ovat kesää varten ajan tasalla.

Kokosimme tähän artikkeliin avuksesi muutamia tärkeimpiä seikkoja, jotka ennen kesälomalle lähtöä kannattaa käydä läpi!

1. Kesätyöntekijöiden tapaturmat ja vahingot

Kesätyöntekijät ovat alttiimpia tapaturmille. Ylimääräisten vahinkojen välttämiseksi kesätyöntekijöille kannattaakin järjestää perusteellinen perehdytys, jossa käydään huolellisesti läpi myös työturvallisuuteen liittyvät asiat.

Lisäksi on hyvä huomioida, että kesätyöntekijä tarvitsee aivan vastaavat suojavarusteet kuin vakituinen henkilökunta. Suojavarusteet suojaavat parhaiten silloin, kun ne ovat käyttäjälleen oikean kokoisia, eivätkä vääränkokoista ylijäämää.

Katso myös: Vakuutusmeklarin valintaopas

2. Petokset ja huijaukset vakituisen henkilöstön lomaillessa

Yritykset altistuvat kesäisin tavallista enemmän erilaisille petoksille ja huijausyrityksille. Siksi prosesseihin ja rutiineihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Erilaiset sopimukset, laskut ja muut kuittausta vaativat asiakirjat kannattaa opastaa käymään läpi hyvin tarkasti. Kerro myös kesätyöntekijöillesi ja tuuraajillesi jo ennalta, millaisia huijausyrityksiä olette mahdollisesti aiemmin vastaanottaneet. Laadi ennalta toimintatavat puhelinyhteydenottoihin, joissa pyydetään varmistamaan ”jo sovittuja” sopimuksia.

Myös kyberhyökkäykset lisääntyvät kesän aikana. Koska uudet työntekijät eivät välttämättä tunne yrityksen toimintatapoja vielä niin tarkkaan, he ovat paljon alttiimpia tietokoneviruksille ja palvelunestohyökkäyksille. On tärkeää käydä perehdytyksen yhteydessä läpi, miten arkaluonteisia tietoja käsitellään sekä miten toimitaan mahdollisessa kyberhyökkäystilanteessa. Suosittelemme myös tarkistamaan yrityksen kybervakuutusturvan tilanteen ennen lomille lähtemistä.

3. Kesän aikana tyhjillään olevat kiinteistöt

Tyhjät kiinteistöt lisäävät aina murron, ilkivallan ja tuhopolton riskiä. Siksi osa vakuutusyhtiöistä luokittelee tyhjät kiinteistöt riskialttiisiin kiinteistöihin, joista on tehtävä erillinen ilmoitus vakuutusyhtiölle. Jos et ole tehnyt ilmoitusta, vakuutusyhtiö ei välttämättä katso rikoksen kuuluvan vakuutuksesta korvattavaksi.

Valtaosa murroista tapahtuu yön aikana. Roska ja isommat irtonaiset esineet kiinteistön ympärillä voivat toimia tilapäisenä suojana varkaalle, joka haluaa tunkeutua kiinteistöön huomaamatta. Pitämällä ulkotilat tyhjinä, puhtaina ja hyvin valaistuina ehkäiset murtautumisia kiinteistöösi.

4. Yrityksen matkapuhelin tai tietokone hajoaa tai varastetaan lomien aikana

Jos henkilöstösi käyttää yrityksen laitteita, kuten matkapuhelimia myös vapaa-ajallaan, on hyvä tarkistaa mitä kaikkea laitteiden vakuutusturva kattaa. Moni esimerkiksi matkustelee kesäloman aikana, mikä ei välttämättä automaattisesti sisälly vakuutusturvaan.

Henkilöstöä kannattaa ohjeistaa jo ennalta, miten toimitaan varkaustilanteessa. Koska yritysten omistamat matkapuhelimet ja tietokoneet sisältävät lähes aina arkaluontoista tietoa, kannattaa laatia toimintasuunnitelma siihen, miten estetään tietovuodot sekä teknisesti että toimintatapojen avulla. Käythän henkilöstösi kanssa läpi myös yrityksen laitteiden oikeaoppisen kuljettamisen ja säilyttämisen. Esimerkiksi läppärilaukkua ei koskaan kannata jättää näkyville parkissa olevaan autoon – oltiin sitten Suomessa tai ulkomailla.

5. Tulipalojen vaara kasvaa kesän aikana

Ylimääräiset syttyvät materiaalit ja kasvillisuus kiinteistön ympärillä lisäävät merkittävästi tulipalovaaraa. Siksi toimitilojen piha kannattaa siistiä ennen lomalle lähtöä. Myös sammutuskaluston kunto kannattaa tarkistaa.

Jos kiinteistö jää tyhjilleen, käy läpi helposti syttyvät ja palavat esineet, kuten keittiökalusteet, sähköjohdot, valaistuslaitteet ja muut toimistotarvikkeet ennen kuin poistut kiinteistöstä loman ajaksi. Vakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa on useimmiten määritelty toimenpiteitä, jotka pitää olla tehtynä, jotta korvauksia maksetaan. Suojeluohjeet kannattaakin lukaista läpi.

Tässä vielä loppuun on muutama ekstravinkki turvallisuusasioihin:

  • Kouluta työntekijäsi käsittelemään ja varastoimaan vaarallisia aineita oikein, jotta niistä ei aiheudu vahinkoja heille itselleen tai ulkopuolisille.
  • Tarjoa työntekijöillesi paloturvallisuuskoulutus, jossa käydään läpi
    • todennäköisimmät syttymislähteet toimipisteessä sekä niiden hallinta ja sammutus
    • palotorjuntalaitteet ja niiden käyttötavat
    • evakuointiprotokolla ja mahdollisen hätäilmoitusjärjestelmän käyttö.
  • Varmista, että henkilöstölläsi on saatavilla toimintaohjeet erilaisiin kriisitilanteisiin.

Söderberg & Partnersin kokeneet vakuutusmeklarit auttavat mielellään kaikissa yrityksen riskienhallintaan ja vakuutuksiin liittyvissä asioissa.

Kuule uusin ensin!

Kun tilaat uutiskirjeemme, saat meiltä uutiskirjeen muutaman kuukauden välein. Uutiskirjeessä käsittelemme ajankohtaisia vakuuttamiseen ja riskienhallintaan liittyviä asioita ja ilmiöitä sekä annamme vinkkejä toiminnan turvaamiseen.

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.