Miten potilasvakuutuslain uudistus näkyi vakuutusmeklarin työpäivässä

Potilasvakuutuslaki uudistui vuoden 2021 alussa. Merkittävin uuden lain tuoma muutos vakuuttamisen näkökulmasta lienee, että vakuutusta ei enää myönnä Potilasvakuutuskeskus.
Anu Ruotsalainen
Anu Ruotsalainen 
vakuutusmeklari

Nyt kaikkien terveyden- ja sairaanhoidon toimijoiden on otettava potilasvastuuvakuutus potilasvakuutuksia myöntävästä vakuutusyhtiöstä ja tässä tarvitaan meklarin apua.

Potilasvakuutuslakiin tehtiin muutoksia vielä viime metreillä ennen sen hyväksymistä. Hallituksen alkuperäisen esityksen mukaan potilasvakuutuksesta korvattavien kustannusten piiriin olisi ollut ajautumassa eriä, jotka oikeammin kuuluvat eläkejärjestelmistä korvattaviksi.

Suomen yliopistolliset sairaanhoitopiirit päättivät perustaa oman keskinäisen vakuutusyhtiön potilasvakuutuksiaan varten. Kun uuden lain lopulliselle sisällölle odoteltiin vahvistusta, odottivat Suomen yliopistolliset sairaanhoitopiirit finanssivalvonnan hyväksyntää oman keskinäisen vakuutusyhtiön perustamiselle. Muiden sairaanhoitopiirien vakuutukset oli otettava vakuutusyhtiöistä.

Me seurasimme lain valmistelua ja Suomen Keskinäisen Potilasvakuutusyhtiön perustamista tiiviisti. Samalla kävimme jo valmistelevia keskusteluja vakuutusyhtiöiden kanssa, sillä halusimme ryhtyä potilasvakuutusten kilpailutuksiin heti, kun uuden lain sisältö olisi riittävällä varmuudella tiedossa.

Katso myös: Vakuutusmeklarin valintaopas

Kilpailutimme 8 sairaanhoitopiirin potilasvakuutukset – kaikki vakuutusyhtiöt eivät halunneet tarjota potilasvakuutusta

Potilasvakuutukset oli kilpailutettava julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön mukaisesti. Prosessi piti siis suunnitella huolella etukäteen, jotta uudet vakuutukset saataisiin varmasti voimaan 1.1.2021.

Kilpailutimme yhteensä kahdeksan eri sairaanhoitopiirin potilasvakuutuksia loppuvuoden 2020 aikana. Kilpailutukset koskivat kaikkea sairaanhoitopiirien alueella järjestettävää julkista terveydenhuoltoa.

Kaikki kotimaiset vakuutusyhtiöt eivät halunneet tarjota sairaanhoitopiireille potilasvakuutusta. Vaikka potilasvakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka vakuutusyhtiön on pyydettäessä myönnettävä, ei lainsäädäntö pakota vakuutusyhtiöitä osallistumaan tarjouskilpailuun.

Onneksi saimme kuitenkin myös kilpailua, eikä koko riski kasaantunut yhteen vakuutusyhtiöön.

Potilasvakuutus on pakollinen myös alan yksityisille toimijoille

Potilasvakuutus on julkisen terveydenhuollon toimijoiden lisäksi pakollinen myös yksityisille terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa harjoittaville, kuten

  • itsenäisinä ammatinharjoittajina terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa harjoittaville terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka on merkitty tai voidaan merkitä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran rekisteriin
  • yrityksille, jotka harjoittavat terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa
  • ensihoitopalveluja tarjoaville yrityksille, vaikka kyse ei olisi terveydenhuollon ammattihenkilöiden harjoittamasta ensihoitopalvelusta
  • apteekeille niissä myytävien reseptilääkkeiden osalta.

Muilla hoitopalveluita tarjoavilla henkilöillä tai yrityksillä ei ole potilasvahinkolain mukaan vakuuttamisvelvollisuutta.

Olennaista vakuuttamisvelvollisuudessa on kuitenkin toiminnan todellinen luonne – silloin kun kyse on pääasiallisesti terveyden ja sairauden hoidosta, on potilasvakuutus hankittava.

Neuvomme sinua mielellämme ja autamme tarvittaessa löytämään sinun yrityksellesi parhaiten toimivan vaihtoehdon!

Pysy ajan tasalla!

Haluaisitko ajankohtaista tietoa vakuuttamiseen, riskienhallintaan ja henkilöstöetuihin liittyen? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uusimman tiedon suoraan sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.