Lakisääteiset henkilöstöedut

Lakisääteiset henkilöstöedut tarkoittavat käytännössä Suomessa työnantajaa velvoittavia pakollisia henkilöstön vakuutuksia sekä työterveyshuoltoa.

Lakisääteiset vakuutukset

Työntekijän vakuuttamisesta on Suomessa säädetty työtapaturma- ja ammattitautilaissa. Työnantaja järjestää työsuhteisille työntekijöilleen turvan työtapaturmien ja ammattitautien varalta vakuutuksella. Halutessaan työnantaja voi laajentaa lakisääteistä vakuutusturvaa mm. etätyövakuutuksella tai vapaaehtoisella vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella.

Työterveys­huolto

Työterveyshuolto pitää järjestää kaikille työsuhteisille työntekijöille. Työnantaja, työpaikan henkilöstön edustaja sekä työterveyshuollon edustaja suunnittelevat yhdessä työterveyshuollon sisällön sekä toimet. Työterveyshuollon palveluita kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, erityisesti silloin, jos yhteistyö tai saadut palvelut eivät ole vastanneet odotuksia. Autamme organisaatiosasi vertailemaan markkinoiden tarjontaa.

Työehto­sopimukset

Eri aloilla on määritelty kulloinkin voimassa olevissa työehtosopimuksissa (TES) tiettyjä aloja velvoittavia lisäetuja. Esimerkiksi vakuutusalalla TES velvoittaa työnantajia tarjoamaan ravintoedun eli käytännössä lounasedun.

Lakisääteiset henkilöstöedut ovat maakohtaisia

Suomessa lakisääteisiä henkilöstöetuja ovat mm. työtapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä työterveyshuolto. Tämän lisäksi alakohtaiset työehtosopimukset (TES) saattavat määritellä työnantajaa velvoittavia lisäetuja. Autamme varmistamaan, että organisaatiosi täyttää kaikki lakisääteiset velvoitteet riippumatta siitä, missä maissa toimitte. 

Työnantajan vastuulla on ottaa selvää millaiset lakisääteiset henkilöstöedut ja vaatimukset liittyvät hänen liiketoimintaansa. Lisäksi on hyvä arvioida onko, omassa yrityksessä tarvetta lisäeduille, jotka parantaisivat työtyytyväisyyttä sekä työhyvinvointia ja saisivat henkilöstön sitoutumaan paremmin omaan yritykseen.

Tällaisia asioita ovat mm.

 • mitkä vakuutukset ovat pakollisia
 • mitä vakuutuksia henkilöstö tarvitsee
 • millainen työterveyshuolto on pakollinen ja olisiko sitä syytä laajentaa
 • mitä turvallisuusvaatimuksia yrityksen toimintaan liittyy
 • sisältääkö alan esim. TES tiettyjä työnantajaa velvoittavia
  henkilöstöetuja
 • millaisia eläkkeisiin liittyviä maksu- ja ilmoitusvelvollisuuksia
  toimintaan liittyy
 • mitä asioita tulee milloinkin raportoida ja ilmoittaa esim. viranomaisille.

Katso myös: Nämä 5 trendiä näkyvät työpaikoilla pian

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.