Työskentely ulkomailla

Autamme luomaan selkeät prosessit ulkomaan­komennuksiin ja ulkomaan etä­työhön. Valmiit ohjeet auttavat henkilöstöäsi ja johtoa toimimaan tasa­puolisesti sekä välttämään virheitä. Samalla varmistutte siitä, että ulkomaille lähtevät työntekijät ovat turvallisin ja luottavaisin mielin. Autamme mielellämme myös henkilöstöetujen suunnittelussa esimerkiksi ulkomaisille tytäryhtiöille huomioiden paikallisen lainsäädännön.

Työnantaja vakuuttaa ulkomailla työskentelyn

Suomalaisella työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijän vakuutusturva myös ulkomaankomennuksen ja ulkomaan etätyön aikana. Tämä pätee kaikkiin työsuhteisiin työntekijöihin riippumatta siitä, kenen aloitteesta työntekijä lähtee ulkomaille.

Vakuutustarpeisiin sekä vakuuttamisen monimutkaisuuteen vaikuttaa paljon työskentelymaa sekä ulkomaan työskentelyjakson kesto. Useimmiten työntekijä tulee vakuuttaa kohdemaan sääntöjen mukaisesti.

Poikkeus sääntöön on kuitenkin tilapäisesti ulkomailla työskentelevä työntekijä eli lähetetty työntekijäEläketurvakeskuksen myöntämällä maksuttomalla todistuksella osoitetaan, minkä maan sosiaaliturvaan lähetetty työntekijä kuuluu ulkomailla työskennellessään. 

Kohdemaa vaikuttaa ulkomailla työskentelyn vakuutuksiin

Ulkomailla työntekijä ja yrittäjä kuuluvat lähtökohtaisesti työskentelyvaltionsa sosiaaliturvan piiriin. Sosiaalivakuutusmaksut maksetaan kyseiseen maahan ja työntekijä saa esimerkiksi eläkkeen työskentelymaan lakien mukaisesti. Tätä pääsääntöä noudatetaan lähtökohtaisesti työnantajan ja työntekijän kotipaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.

Työskentely EU/ETA-maissa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaissa

 

EU/ETA-maissa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaissa lähetettynä työntekijänä työskentelevän työnantaja voi hakea Eläketurvakeskukselta A1-todistusta , joka todistaa työntekijän kuulumisen Suomen sosiaaliturvaan. 

Suomella on sosiaaliturvasopimus mm. Australian, Chilen, Etelä-Korean, Intian, Israelin, Kiinan, Kanadan, Quebecin ja USA:n kanssa. 

A1-todistus on aina määräaikainen.  Jos komennus jatkuu yli 30 päivää työskentelyyn myönnetyn todistuksen umpeutumisen jälkeen, tulee henkilölle hakea uutta todistusta. Eläketurvakeskukseen on myös ilmoitettava työsuhteessa tapahtuvista muutoksista.

Työskentely muissa maissa

Jos maiden välillä ei ole sosiaaliturvaa koskevaa sopimusta (esim. Thaimaa, Uusi-Seelanti, Venäjä, Afrikan maat), henkilöihin sovelletaan sekä lähtö- että tulomaassa omia kansallisia lainsäädäntöjä.

Työnantajalta voidaan periä sosiaaliturvamaksut kaksinkertaisesti ja kaikki sosiaaliturvan saamista koskevat rajoitukset ovat voimassa molemmissa maissa. Maksuja on usein maksettava ainakin osittain kaksinkertaisesti, mutta saatava sosiaaliturva voi silti olla puutteellista. Siksi suosittelemme aina tällaisissa tilanteissa lisävakuutusturvaa, esimerkiksi komennusmatkavakuutusta.

Työntekijä tarvitsee pääsääntöisesti myös työluvan, jonka myöntää kunkin maan oma maahanmuuttoviranomainen.

Komennus­matkavakuutus laajentaa sosiaaliturvaa

Komennusmatkavakuutus on lähetettyä työntekijää varten suunniteltu erityisvakuutus. Työntekijä lasketaan lähetetyksi työntekijäksi, kun työntekijä tekee töitä Suomessa toimivalle yritykselle koko työkomennuksensa ajan, hän kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin työkomennuksen alkaessa ja ulkomaankomennus on tilapäinen.

Moni yritys hankkii työntekijöilleen sosiaaliturvan Eläketurvakeskuksen antamalla todistuksella. Komennusmatkavakuutus on sosiaaliturvaa paljon tätä kattavampi vakuutusturva. Sen avulla voi tarjota työntekijöille laajaa terveys- ja vakuutusturvaa myös ulkomaan työskentelyssä.

Komennusvakuutus kattaa esimerkiksi ambulanssilentoja takaisin kotimaahan sairastapauksissa. Nämä eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin. Ambulanssilentoja on myös erittäin kallista ja käytännössä hankalaa järjestää ilman vakuutusyhtiökumppania.

On myös hyvä pitää mielessä, että jotkin maat edellyttävät voimassaolevaa matkavakuutusta ennen viisumin myöntämistä.

Kysy lisää komennusmatkavakuutuksesta 
Komennusmatkavakuutus tuo turvaa ulkomaankomennukselle
etätyö ulkomailla vaatii erityistä vakuutusturvaa

Etätyö ulkomailla – vinkit työnantajalle

Etätyö ulkomailla on yhä useamman haave. Pandemia on mullistanut työnteon tavat luultavasti lopullisesti, kun moni huomasi, että oma työ sujuu etäältä käsin yhtä hyvin kuin toimistoltakin. Nyt haaveillaan jopa pysyvästä työskentelystä ulkomailta käsin. Mutta mitä velvoitteita työnantajalla on ulkomailta työskentelevän osalta? Katso asiantuntijamme vinkit!
Lue artikkeli 

Ollaan yhteydessä!

Haluaisitko kuulla lisää vakuutusmeklaripalveluista tai tarjouksen organisaatiollesi? Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.