Inflaation vaikutukset rakennusalaan - miten turvata oma toiminta

Rakennusala on jo pitkään paininut suurten haasteiden kanssa. Maailmanlaajuinen pandemia on aiheuttanut suuria haasteita sekä materiaalien että työvoiman saatavuuteen. Jatkuvasti kiihtyvä inflaatio tuo lisähaastetta ennestään tukalaan tilanteeseen. Katso asiantuntijoidemme vinkit tilanteen taklaamiseen.

Rakennusyritykset eivät ole voineet välttyä kiihtyvän inflaation vaikutuksilta. Rakennusmateriaalien hinnat ovat olleet kasvussa jo tuskallisen pitkään. Niin puutavaran, teräksen kuin monien muiden rakennusmateriaalien hinnat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Syynä rakennusalan ahdinkoon ovat useammat samanaikaiset epäonniset tapahtumat. Alunperin rakennusalaa on koetellut maailmanlaajuinen COVID19-pandemia, jolle ei ole ollut loppua näkyvissä. Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pahentanut tilannetta entisestään. 

Kasvaneiden kustannusten lisäksi rakennusalalla on ollut jo pitkään pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta. Työvoiman määrä vähenee jatkuvasti mm. eläköitymisen sekä alanvaihtojen seurauksena. Globaali pandemia ja Ukrainan sota ovat puolestaan tuoneet haasteita työvoiman liikkumiseen. Inflaatio tulee vielä lisäämään myös työvoiman kustannuksia.

Edelleen jatkuva materiaalin rajallinen saatavuus sekä yhä kallistuva työvoima asettavat nyt rakennusliikkeille kovia paineita hintojen merkittävään korottamiseen.

Katso myös: Vakuutusmeklarin valintaopas

Tappiot kantaa usein urakoitsija

Kun lasketaan yhteen kohonneet kustannukset sekä rakennusmateriaaleissa että työvoimassa, puhutaan jo melkoisista hinnankorotuspaineista. Tämän lisäksi on kuitenkin vielä huomioitava nopeasti kiihtyvä polttoaineen hinnannousu, joka vaikuttaa paitsi rakennusmateriaalien toimituskustannuksiin myös työmaalla käytössä olevien lukuisten työkoneiden käyttökustannuksiin.

Hintojen nostaminen inflaatiotilanteessa ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista. Tulevien kustannusten arviointi aiheuttaa erityisesti pitkissä projekteissa päänvaivaa, sillä kustannukset saattavat moninkertaistua projektin aikana. Lisäksi jatkuvat viiveet toimitusketjuissa aiheuttavat haasteita projektien aikatauluissa pysymiseen ja voivat tuoda sitä kautta merkittävää lisäkulua esimerkiksi sopimussakkojen muodossa.

Riskit viivästyneistä tai epäonnistuneista projekteista kantaa useimmiten urakoitsija. Tästä syystä pienetkin virheet hinnoittelussa voivat aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa. Viimeisten parin vuoden aikana moni rakennusyritys onkin joutunut vaikeuksiin ja jopa lopettanut toimintansa.

Osalla urakoitsijoista saattaa olla myös vaikeuksia saada pankkeja rahoittamaan liiketoimintaa. Mitä enemmän inflaatio kiihtyy sitä tiukemmalle rahoittajat vetävät kukkaronsa nyörejä.

5 tapaa varautua inflaatioon rakennusalan toimijana

1. Ennakoi inflaatio budjettia tehdessä

Mieti todella tarkkaan, mitkä inflaation vaikutukset projektiin voivat pahimmillaan olla ja varaudu niihin. Voi olla hyvä idea huomioida ja avata jo tarjouksessa tilanteen epävarmuustekijöitä.

2. Keskustele osapuolten kanssa riskinjaosta

Ota inflaatio ja sen tuomat mahdolliset haasteet avoimesti puheeksi projektin eri osapuolten kanssa. Riskin jakamisesta tasapuolisesti kannattaa sopia jo sopimusehdoissa.

3. Älä aikatauluta liian tiukasti

Hinta ei suinkaan ole ainoa haaste tämän hetken tilanteessa, vaan materiaalien saatavuutta ylipäätään on vaikea varmistaa. Siksi on hyvä arvioida aikatauluja mahdollisimman realistisesti ja varautua viivästyksiin jo ennalta.

4. Varaudu toimitusten haasteisiin ennakoimalla

Suunnittele uudelleen toimintatapa oman toimitusketjusi kanssa. Kannattaako esimerkiksi yleisimpien materiaalien varastointi ennalta silloin kun niitä on saatavilla? Millaisia vaikutuksia sillä voitaisiin saada esimerkiksi aikatauluihin.

5. Käy läpi yrityksen vakuutukset

Korkeammat kustannukset sekä materiaaleissa että työvoimassa näkyvät vääjäämättä lopullisissa kustannuksissa. Tästä aiheutuu se, että jos virheitä sattuu, on niiden korjaaminen aiempaa kalliimpaa. Siksi yrityksen vakuutukset kannattaa käydä läpi ja varmistaa, ettei toimintasi ole muuttuneessa tilanteessa alivakuutettua.

Jos haluaisit analysoida yrityksesi vakuutusturvaa vakuutusalan asiantuntijan kanssa, autamme mielellämme! Ota yhteyttä, niin palaamme pian asiaan.

Ollaan yhteydessä!

Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.